Achtergrond informatie

Originele opzet van deze actie
(november 2012 – 18 oktober 2013)

Er was gekozen om een “bottom up” aanpak toe te passen. De gemeenten aanpakken in plaats van Den Haag. Dit omdat de actie dan meer doelen heeft en omdat de gemeenten degene zijn die deze belasting opleggen. Voor Den Haag leek het een “ver van mijn bed show”. Gemeenten MOGEN hondenbelasting innen maar zij zijn niet verplicht om dit te doen. De bedoeling was dat, zodra er enkele percenten van inwoners van een gemeente de petitie ondertekend hadden, de petitie werkelijk aan te bieden bij die gemeente.

Nieuwe opzet

Ten gevolge van de uitspraak van De Hoge Raad op 18 oktober 2013 was de originele aanpak niet meer van toepassing. De Raad oordeelden dat Gemeenten hondenbelasting mogen heffen. Gemeenten ontlenen de bevoegdheid hiertoe uit Artikel 226 van de Gemeente Wet. De Hoge Raad heeft geen uitspraak gedaan over het gelijkheidsprincipe verankerd in Artikel 1 van De Grond Wet. De Raad verschuilde zich achter Artikel 120 van de Grond Wet. Dit artikel verbied grondwettelijke toetsingen van goedgekeurde wetgeving.

De oplossing was dus duidelijk. De wetgever (lees De Tweede Kamer) dient de wetgeving aan te passen. Artikel 226 dient uit De Gemeente Wet te worden geschrapt! Van daar het inmiddels aangeboden burgerinitiatief.

Nu het burgerinitiatief afgehandeld is, zit er niks anders op dan de gemeenten zelf aan te spreken op hun acties. Vandaar de actie #hondenbelastingwegermee #gemeenteraadsverkiezingen2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: