Beslissing WOO verzoek hondenbelasting

Niemand is zo blind als hij die niet wil zien en niemand is zo doof als hij die niet wil horen.

Door een beroep te doen op de Wet Openbaar Overheid is het de Actie Tegen de Hondenbelasting uiteindelijk gelukt om ruim 18 maanden na het behandelen van het burgerinitiatief “Stop de hondenbelasting” in de Tweede Kamer de stukken boven tafel te krijgen die er toe geleid hebben tot deze reactie van de Minister aan de Tweede Kamer. Er zijn zo veel stukken openbaar gemaakt dat het moeilijk is om door de bomen het bos te zien. Vandaar dat dit artikel de eerste algemene indrukken beschrijft. Indien nodig zullen verdere publicaties op deze site volgen.

In het besluit wordt het proces en relevante wetgeving toegelicht. Vervolgens zijn de bijna 300 documenten over 4 delen gedeeld. De documenten zijn te downloaden hier.

Na het gehele dossier doorgenomen te hebben moet ik helaas concluderen dat het niet afschaffen van de hondenbelasting een kwestie van politieke onwil is. Het Kabinet nam het standpunt in dat deze kwestie gekoppeld dient te worden aan de herziening van het gemeentelijk belastinggebied. Deze kwestie loopt al jaren en een volgend Kabinet zal hierover een beslissing nemen.

Het e-mailverkeer dat openbaar gemaakt is verstrekt een beeld van hoe de ambtelijke organisatie achter de politiek te werk gaat. Duidelijk is dat de website “stopdehondenbelasting.nl” goed in de gaten werd gehouden. Ambtenaren waren afhankelijk van berichten vanaf deze site voor wat betreft het wel of niet doorgaan van het debat in de Tweede Kamer. Ook is informatie van deze website gebruikt in interne stukken. Vooral valt op dat politieke meningen die de Actie Tegen de Hondenbelasting opgevraagd had letterlijk in de stukken terug te vinden zijn.

Uit de stukken die vrijgegeven zijn blijkt dat op zich de politiek alle redenen erkent die naar voren zijn gebracht om de hondenbelasting af te schaffen. Er ontbrak een meerderheid om politiek door te bijten. Helaas werd nergens ingegaan op het feit dat gemeenten misbruik maken van hun macht bij het innen van de hondenbelasting.

Ik nodig u uit om de stukken door te nemen en ben benieuwd naar uw commentaar.

Advertentie

3 gedachten over “Beslissing WOO verzoek hondenbelasting”

 1. Hi Gary,

  Dank voor al het goede werk en je volharding!

  Is jou bekend of er rechtszaken zijn geweest mbt discriminatie hondenbelasting versus alle andere dieren die ontlasting achterlaten in de openbare ruimtes?

  Groet,

  Peter

  Op zo 22 jan. 2023 om 19:38 schreef Stop Hondenbelasting – Actie tegen de

  Like

  1. Er is geen juridische basis in Nederland voor rechtzaken. Het Hoge Raad heeft ooit gezegd dat de wetgever aan zet is. Helaas wil de politiek niks doen en dus moeten de hondenbezitters nog betalen.

   Like

 2. het loopt al zo lang sommige gemeenten doen er niets aan zo als gemeente simpelveld

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: