Burgerinitiatief wordt plenair behandeld door Tweede Kamer

Na ruim 7 jaar actie gevoerd te hebben en met twee commissies uit de Tweede Kamer contact te hebben gehad, is de kogel door de kerk. Het burgerinitiatief Stop de hondenbelasting zal worden aangemeld voor plenaire behandeling in de Tweede Kamer. Deze beslissing werd 3 september jl. genomen door de Tweede Kamer Commissie Binnenlandse Zaken (BiZa) Deze beslissing doorgaans betekent dat ik in de gelegenheid wordt gesteld om het initiatief in de kamer toe te lichten. Na toelichting volgt een debat tussen de Kamerleden dat mogelijk kan uitmonden in door Kamerleden ingediende moties. In ieder geval volgt er een besluit ten aanzien van het initiatief. Het is momenteel nog niet bekend op welke datum deze behandeling plaats zal vinden.

Het doel van het burgerinitiatief is het schrappen van artikel 226 uit de Gemeentewet te realiseren omdat het uit dit wetsartikel is dat gemeenten hun bevoegdheid  verlenen om hondenbelasting te heffen. Het schrappen van dit wetsartikel heeft  tot gevolg de afschaffing van de hondenbelasting in geheel Nederland.

De landelijk Actie Tegen de hondenbelasting werd opgericht begin 2013. Vanaf oktober werd een burgerinitiatief via de Stichting Petities.nl opengesteld. Het duurde tot begin 2019 voordat de benodigde 40.000 geldige handtekeningen waren verzameld. Uiteindelijk hebben ruim 60.000 mensen hun steun aan het initiatief gegeven. Op 23 april 2019 is, onder de belangstelling van veel media aandacht, aangeboden aan de Tweede Kamer Commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. Na veel onderzoek besloot deze commissie februari jl. het initiatief ontvankelijk te verklaren en werd het doorgestuurd naar de Commissie BiZa voor verder afhandeling. Begin september besloot de commissie het initiatief aan te melden  voor behandeling in een plenaire vergadering.

Na ruim 7 jaar zien we dit als een belangrijk mijlpaal in de actie tegen de hondenbelasting. Uiteindelijk kan het initiatief worden uitgelegd aan leden van de Tweede Kamer en kan er discussie  op gang komen en politieke partijen moeten kleur bekennen.   Wellicht komt er ook een motie van Kamerleden om de Gemeentewet aan te passen.

Advertentie

8 gedachten over “Burgerinitiatief wordt plenair behandeld door Tweede Kamer”

 1. Zeer goed, voor deze lange adem verdien je een zeer zeer grote pluim. Bedankt dat je steeds vol gehouden hebt. Nu maar hopen dat je een deel van de kamer leden ook op de juiste gedachten kunt brengen en dat we eindelijk van deze oneerlijke belasting verlost worden.

  Sterkte gewenst.
  Hou vol.

  Like

 2. Fantastisch Gary!!!! Super goed dat je alsmaar blijft doorzetten! Het is idioot dat alleen hondeneigenaren moeten betalen.

  Ik woon in een dorp waar heel veel mensen paarden bezitten en daar ook mee de straten en fietspaden op gaan. Gevolg daarvan is dat ik regelmatig tussen de paardenpoep door moet manoeuvreren om mijn kleine hondje uit te laten. Die giga grote paarden bevuilen de opdnbare ruimte enorm. De eigenaren hoeven de poep niet eens op te ruimen en betalen ook geen bekasting!

  Dank voor al je inzet en ga zo door. Heel veel succes👍🏻👊🏻🐕🐶🐩🦮🐕‍🦺🐕

  >

  Like

  1. Eigenaren van paarden zijn verplicht om de paardenstront op te ruimen.

   Like

 3. Beste Gary,

  Wat een geweldige prestatie van jou om dit, na zeven jaar volhouden, voor elkaar te hebben gekregen. Eindelijk gelukt. Je verdient een grote pluim.
  Nu duimen op het definitief afschaffen van deze oneerlijke belasting.

  Veel succes,

  Bea

  Like

 4. Geweldig alle moeite die je gedaan hebt en waarachter ik ook al jaren sta.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: