Toespraak bij aanbieding burgerinitiatief Stophondenbelasting aan de Tweede Kamer

Het burgerinitiatief

Den Haag, 23 april 2019

Geachte Voorzitter,

Vanmiddag zijn wij op uitnodiging van uw commissie naar de Tweede Kamer gekomen om namens ruim 60.000 mensen het burgerinitiatief  “Stop de hondenbelasting” aan te bieden.

Voor het entree van dit gebouw staat de “Grondwet Bank” met daarop de tekst van Artikel 1 van onze Grondwet:

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Blijkbaar is deze tekst niet van toepassing op hondenbezitters! Zij hebben te maken met een willekeur in de tarieven van de hondenbelasting, variërend van €15 tot
€125 voor de eerste hond en voelen zich ongelijk behandeld, omdat zij meer aan de algemene middelen van de gemeenten moeten bijdragen dan andere inwoners. Tevens wordt het houden van geen enkel andere dier in Nederland belast!

Gemeenten verlenen hun bevoegdheid om hondenbelasting te heffen aan artikel 226 van de Gemeentewet. Om deze belasting voor goed af te schaffen is een wetswijziging nodig. De Tweede Kamer is hét politieke orgaan die de bevoegdheid heeft om de Gemeentewet aan te passen. Vandaar bieden wij u vandaag dit burgerinitiatief aan met als doel artikel 226 te schrappen uit de Gemeentewet.

Waarom dit burgerinitiaitef? De hondenbelasting is de oudste gemeentelijke belasting die nog bestaat. Maar die vandaag de dag allang niet meer geheven wordt waarvoor deze oorspronkelijk in het leven geroepen is.

Afschaffen van de hondenbelasting is beslist géén gemeentelijke aangelegenheid. Gemeenten kunnen enkel besluiten deze belasting niet (meer) te heffen, omdat deze gemeentelijke belasting niet verplicht is. Twee op de drie gemeenten ziet hondeneigenaren nog steeds als een melkkoe. Dit moet veranderen en dat kunt ú veranderen! Net zoals het kabinet de precariobelasting op nutsbedrijven heeft afgeschaft.

Met het schrappen van artikel 226 erkent u niet alleen dat de hondenbelasting niet meer van deze tijd is, maar ook dat het houden van een hond tegenwoordig veel sociaal maatschappelijke voordelen heeft, waardoor ook een besparing op gemeenschappelijke kosten kan  worden gerealiseerd.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een hond bevordert sociale contacten en haalt mensen uit een sociaal isolement.
  • Een hond bevordert bewegen en dat is gunstig voor iemands gezondheid.
  • Een hond is goed gezelschap voor veel eenzame mensen.
  • Een hond helpt tegen depressieve klachten en zorgt voor een geluksgevoel.
  • Een hond brengt extra veiligheid met zich mee.

Dit maatschappelijk nut zou niet langer door gemeenten belast mogen. Daarom doen wij met klem een beroep op de volksvertegenwoordigende rol van de Tweede Kamerleden. Schrap artikel 226 uit de Gemeentewet en schaf daarmee de onrechtvaardige hondenbelasting in heel het land af!

Het burgerinitiatief

Advertentie
%d bloggers liken dit: